Reis door de Nederlandse provincies in 80 postzegels.
Maak een Reis door Nederland in 80 Postzegels
Home » Drenthe

                                                             

Drenthe


Het wapen van Drenthe met heidebloemen staat symbool voor de heidegrond van de streek.
(nvph-208)
 


 

Eén van de postzegels uit het provincievelletje van 2002 toont in een tab (sluitzegel) een stuntende motorrijder onder de titel TT Assen.  Wie Assen zegt, zegt TT......... Wie TT zegt, zegt Assen!
Assen en de TT zijn onmiskenbaar met elkaar verbonden. In de loop der jaren is een geweldige feest gekoppeld aan dit evenement, wat zich al jaren geleden heeft bewezen.
De TT Assen is een jaarlijkse motorrace op het Circuit van Drenthe bij Assen. Traditioneel wordt de TT Assen gehouden op de laatste zaterdag in juni. Alle Grand Prix klassen komen hier aan bod.
De eerste TT race werd georganiseerd door 'Motorclub Assen en Omstreken' op 11 juli 1925 over een parcours met een lengte van 28,4 kilometer. Deze eerste race werd gewonnen door Piet van Wijngaarden op een 500 cc Norton met een gemiddelde snelheid van 91,4 kilometer per uur.


Persoonlijke Postzegel (brugpaar), aangeboden via http://stamps.delcampe.net

 


 

 

Hierboven is de zegel van de verzamelde provincievlaggen voor Drenthe uit het velletje van 2002 afgebeeld (nvph-2066).  In de tab (sluitzegel) is Jan Pelleboer te zien die  "het weer soms een mager zesje gaf".
Jan Pelleboer (1924, 's Heerenbroek - 1992, Paterswolde) was een gepassioneerd weerman. Na een korte opleiding bij het KNMI in De Bilt werd hij in 1954 freelance medewerker als weerman bij kranten, radio en TV.
Zijn kenmerkende hoge stemgeluid en zijn in het oog springende stunts maakte van hem een populaire en unieke verschijning. Zijn gevleugelde uitspraak was: "Kijk nooit langer dan je neus lang is .... en je neus is maar 3 dagen lang".


 

Hunnebedden

In 2007 begint de toenmalige PTT met de uitgifte van een serie postzegels die de aandacht vestigen op de pas opgestelde "Canon van Nederland".  Deze Canon bestaat uit 50 "vensters" waarin de belangrijkste onderwerpen uit de Nederlandse geschiedenis worden behandeld.

Venster nummer 1 begint in Drenthe, met de HUNEBEDDEN.

 

In de provincie Drenthe zie je vaak grote hopen met stenen: de hunebedden. Ze liggen daar al duizenden jaren. Waarschijnlijk waren het de graven van belangrijke mensen uit het dorp.
Helemaal zeker weten doen we het alleen niet.
Het grootste hunebed in Drenthe staat in Borger, naast het Hunebedcentrum (informatie en tentoonstelling).
Het bestaat uit 42 stenen, waarvan 10 dekstenen. De totale lengte is 22 meter.


Hunnebed van Borger

In de buurt van de hunebedden zijn bij opgravingen wel voorwerpen gevonden die vermoedelijk in dezelfde tijd zijn gemaakt als de hunebedden.  Een topstuk van de collectie is wellicht de hierboven afgebeelde trechterbeker (de afbeelding is afkomstig van het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden).
Trechterbekers zijn trechtervormige voorraadpotten. Ze werden waarschijnlijk gebruikt om voedsel in op te slaan.
Bijna alle teruggevonden trechterbekers werden in graven aangetroffen.

Meer informatie:
1. http://www.entoen.nu/
2. http://www.hunebedcentrum.nl/


 

Zuidlaren 

We gaan naar het Drentse Zuidlaren.
En meteen komt het kinderliedje boven van Berend Botje:

"Berend Botje ging uit varen
met zijn scheepje naar Zuid Laren.
De weg was recht, de weg was krom,
nooit kwam Berend Botje weerom!
 
1,2,3,4,5,6,7,
waar is Berend Botje gebleven?
Hij is niet hier, hij is niet daar,
hij is naar Amerika!"

Deze envelop met filatelieloket-stempel is uitgegeven op 14 mei 1991 bij de opening van het filatelieloket in het postkantoor van Zuidlaren.
Bij een filatelieloket konden verzamelaars nog voorradige gelegenheidszegels kopen. Post die verstuurd werd vanaf dit loket kregen een speciaal stempel, zoals afgebeeld op bovenstaande envelop.
In dit stempel is een afbeelding te zien van het standbeeldje van Berend Botje dat in Zuidlaren staat.
De Nederlandse filatelieloketten zijn inmiddels (helaas) allemaal opgeheven.

Dit beeld van de kunstenaar Willy Pot werd op 1 juli 1967 onthuld.
Het verbeeldt Berend Botje in zijn zinkend schuitje.  Volgens een oud verhaal wilde Berend Botje op de markt van Zuidlaren een vrouw kopen. Dat liep echter uit op een grote teleurstelling. Tijdens de terugvaart naar Borger zou Berend Botje in de Hunze zijn verdronken.

Een wat vreemde eend in de bijt. Deze Griekse postzegel uit 1927 toont het portret van Lodewijk Sigismund Vincent Gustaaf van Heiden (ook wel:  van der Heyden).
Deze man werd geboren in Zuidlaren op 6 september 1773. Hij was als admiraal in Russische dienst betrokken bij de Slag van Navarino (20 oktober 1827) die een beslissende wending gaf in de Griekse vrijheidsstrijd tegen de Turken.
Er wordt wel beweerd dat deze zeeheld eigenlijk "Berend Botje" was.
Van Heiden stierf in 1850 na een ziekte (waterzucht) op 77-jarige leeftijd in Reval (tegenwoordig Tallinn, hoofdstad van Estland) waar hij ook werd begraven.

 


 

 

Coevorden

Op 16 september 1982 heeft PTT Post in het kader van de Europa-postzegels met het thema "Historische feiten" gekozen voor oude vestingen en vestingstadjes die belangrijk zijn geweest in onze vaderlandse geschiedenis.

De hier afgebeelde Eerste-Dag-Envelop (nvph-E204) toont de twee postzegels die bij deze uitgifte horen.
Op de 50-cent zegel is de vesting Enkhuizen afgebeeld en voor de 70-cent zegel is gekozen voor Coevorden.
Het eerste-dag-stempel toont (symbolisch) vestingwallen en -muren.
Als illustratie op de envelop is een kaartje van Nederland afgebeeld met daarin aangegeven waar historische vestingwerken zijn of waren. En dat zijn er heel wat, ongeveer 100.

De naam Coevorden is voor het eerst vermeld in 1036 in de naam van Fredericus van Coevorden. De naam Coevorden wordt omschreven als een voor de koeien doorwaadbare plek (een voorde) in een rivier.
Het was de militaire ingenieur Menno van Coehoorn (what's in a name?) (1641-1701) die in de zeventiende eeuw de vestingwerken ontwierp.

2x nvph-1272

Op 25 maart 2008 verschijnt er in de langlopende serie blokken "Mooi Nederland" een uitgifte over Coevorden, 5 postzegels van 44 eurocent in een blokje (nvph-2564).

Voor de Coevorden-postzegel is gekozen voor het silhouet van een gans, daarmee verwijzend naar de bijnaam ‘ganzenstad’.  In het silhouet van de gans is een foto van het heidelandschap rond Coevorden geplaatst. De afbeelding van de gans heeft te maken met de jaarlijkse verkiezing van de ganzenhoedster in de stad. Dames kunnen meedoen aan de ‘Miss Ganzenhoedster-verkiezing’. Deze verkiezing wordt op de tweede maandag van november georganiseerd. Volgens de traditie moeten de deelneemsters (gekleed in Drentse klederdracht, maximaal twintig) een aantal ganzen door de drie winkelstraten van Coevorden naar de Markt drijven.
Verder is nog een koe afgebeeld als verwijzing naar de naam van de plaats, die vroeger ook wel met een ‘k’ werd geschreven.
Over de foto is een silhouet van het kasteel van Coevorden gelegd. De jaarlijkse sloepenraces door de Havenvereniging Coevorden worden gesymboliseerd door de langsvarende sloep op de voorgrond.

Buiten de postzegels, op de velrand, treffen we links onder een foto van het huidige kasteel van Coevorden.

Dit kasteel, overigens het enige kasteel in de provincie Drenthe, is in feite een versterkte woning. De voorlopers zijn gebouwd in de periode 1100-1400.
Nu is het kasteel een rijksmonument dat wordt gebruikt als hotel en restaurant.

OP het velletje/blokje staat verder nog de watertoren uit 1914 (32,5 meter hoog).
En rechts daarvan het arsenaal (begin 1600) en gerenoveerd pakhuis, nu een beschermd stadsgezicht.
Op de achtergrond tenslotte een aantal symbolische stadsplattegronden en historische stadsgezichten uitgeknipt in de vorm van een stervormige vesting.

De kasteeltoren in de provincievlag van Drenthe is ontleent aan het kasteel van Coevorden, want er is maar 1 kasteel in Drenthe.