Reis door de Nederlandse provincies in 80 postzegels.
Maak een Reis door Nederland in 80 Postzegels
Home » Friesland
                                                                 

Friesland


Het wapen van Friesland met de plompebladen is ontleend aan de oude Friese vlag. Het zou hier een binnenwatermotief betreffen, de drijvende waterplant als symbool voor stilstaande plassen.
(nvph-202)
 


 

De Waddeneilanden

Tussen Den Helder en het Deense Esbjerg strekt zich een natuurgebied uit dat uniek is in de wereld. Dit gebied wordt beheerst door om de beurt eb en vloed, zand en water.  Op alle eilanden heerst er rust en ruimte, is er strand en duinen, en een specifieke bloemen en dierenwereld.  Het merendeel van de 5 grote Nederlandse eilanden (Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog) liggen voor de kust van Friesland.

 
Op 6 mei 2003 zijn door de Nederlandse Post 2 velletjes uitgegeven over "Het Nederlandse Wad".

Het velletje met 4 zegels van 39 eurocent (tarief binnenland) toont achtereenvolgens een scholekster, een lepelaar, eidereenden, en een zeehond.

Het bovenstaande velletje met 4 zegels van 59 eurocent (toen het tarief Europa/priority) toont achtereenvolgens een kleine mantelmeeuw, een wulp, zeehonden en zilvermeeuw, en een strandkrab.

Sinds juni 2009 staat de Waddenzee op de UNESCO Werelderfgoedlijst (World Heritage). Een terechte beloning voor dit unieke getijdenlandschap. 


 

Nevenstaande postzegel is uit het velletje POSTCROSSING, een uitgifte van PostNL van 29 maart 2016.

 

Voor meer details over het velletje Postcrossing zie http://www.filavaria.nl/Postcrossing.htm

 


 

De Friese Elfstedentocht

                                                                        
                                                                                                      
                                                                                  
                                                                                                              

De Elfstedentocht is een bijna 200 kilometer lange schaatstocht over natuurijs die wordt georganiseerd door de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland, is vanouds de start- en aankomstplaats. De Elfstedentocht werd voor het eerst in 1909 gereden en wordt maximaal eenmaal per winter gehouden. De tocht kan alleen georganiseerd worden als de toestand van het ijs het toelaat. In totaal werd de tocht vijftien maal verreden. De laatste tocht vond plaats in 1997.

De roemruchte tocht op de schaats (de tocht der tochten) gaat langs de volgende Friese steden: Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Dokkum en terug naar Leeuwarden.
Winnaars van de laatste 4 tochten waren Reinier Paping (12e tocht, 1963), Evert van Benthem (13e tocht, 1985), Evert van Benthem (14e tocht, 1986) en Henk Angenent (15e tocht, 1997).

De Elfstedentocht op 26 februari 1986 was moeilijk: het ijs was hard met veel scheuren en het vroor matig bij een matige noordooster. In dit jaar nam ook prins Willem-Alexander onder het pseudoniem W.A. van Buren deel aan de Elfstedentocht.


 

Het vrouwtje van Stavoren

 nvph-845

Stavoren in zuid-west Friesland, gelegen aan het IJsselmeer, is een voormalige Hanzestad en één van de steden waar de Friese Elfstedentocht door trekt.
Stavoren, in het Fries Staveren genoemd, is vooral bekend om het "Vrouwtje van Stavoren".

 nvph-710

Sage over het Vrouwtje van Stavoren
Eén van de versies van de sage vertelt van een rijke koopmansweduwe in Stavoren die woonde in een huis met gouden vloeren en zilveren muren. Ze bezat meer schepen dan alle kooplieden van de stad tezamen en werd met de dag rijker.
Ondanks haar enorme rijkdom was ze niet tevreden, ze wilde het kostbaarste bezit dat er te vinden was en stuurde een schipper eropuit om dat te halen. Deze kwam na lang zoeken thuis met een lading graan uit Danzig, dat hem waardevoller dan goud leek. Het vrouwtje zag het niet als het waardevolste dat er bestond. Woedend vroeg ze: "Aan welke zijde heb je het graan ontvangen?", "Aan stuurboordzijde.", "Gooi het dan aan bakboordzijde in zee!" Een voorbijganger die dat hoorde zei haar dat niet te doen; zou ze ooit zelf in de bedelstand vervallen, dan zou haar het graan wel goud toeschijnen. Hierop haalde zij de gouden ring van haar vinger en gooide hem met een grote boog in zee. Ze voegde hieraan toe, "Net zo min dat ik deze gouden ring ooit nog terug zal zien, zal ik in de bedelstand vervallen." Op een dag kwam een van haar dienaren naar haar toe met een gevangen vis, met in de maag van die vis haar eigen gouden ring. Vanaf dat moment keerde haar lot. Ten slotte eindigde zij in grote armoede.

Standbeeldje van het Vrouwtje in Stavoren,
Uitkijkend naar de zee, waar de kostbaarheden vandaan moeten komen.

Zie ook de visuele uitvoering van de sage op YouTube:
http://youtu.be/-hL4cqtJ2xU


De tegenwoordige haven van Stavoren


 

Grondstation Burum

Ter gelegenheid van de indienststelling van het grondstation satellietcommunicatie in Burum (Friesland) geeft de PTT op 31 juli 1973 een postzegel uit (nvph-1034) met de schematische afbeelding van een schotelantenne in omringend landschap. De mensen in de omgeving noemen de antenne "it greate ear" (het grote oor).
Wikipedia zegt daarover het volgende:

It Greate Ear ("Het grote oor") is de Friese bijnaam voor het grondstation voor satellietcommunicatie.
Het ligt in de weilanden ten noordwesten van het Friese dorp Burum, ten westen van het gehucht De Keegen en ten oosten van het Fries-orthodoxe kerkje van Kollumerpomp.
Het werd in 1973 geopend door de PTT en is het enige Nederlandse grondstation voor internationale verbindingen over communicatiesatellieten.  Het is eigendom van KPN Satcom en wordt beheerd door Stratos (voorheen Xantic).  (bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/It_Greate_Ear)

Wat moeten we ons voorstellen bij die antenne?
Het grondstation is een tussenstap bij het verzenden van berichten via telefoonlijnen en straalzenders naar communicatiesatellieten (systeem "Inmarsat") die het verder verwerken voor afleveren op de plaats van bestemming elders op de wereld.

Maar na de aanslagen van 11 september 2001 besloot de Nederlandse regering tot de oprichting van de NSO, de National Signals Intelligence Organisation.  In de praktijk betekent dat er meer moet worden gedaan dan telefoonverkeer verzorgen. Het afluisteren van communicatiesatellieten behoort tot de mogelijkheden.
Het stond al in de notitie 'Grootschalig afluisteren van moderne telecommunicatiesystemen' van januari 2001 (Kamerstuk 2000-2001, 27591, nr. 1, Tweede Kamer):

"Als een derde partij, bijvoorbeeld een gespecialiseerde inlichtingendienst van een overheid, een eigen satelliet-grondstation opstelt, is ook deze partij in staat om de radiostraling, die oorspronkelijk alleen voor PTT's was bedoeld, te ontvangen."
(bron: http://www.bof.nl/nso.html)

Die ene parabolische antenne van de PTT uit 1973 heeft intussen al heel wat broertjes en zusjes gekregen zoals blijkt uit onderstaande foto van de NSO te Burum:

bron: http://reseau.echelon.free.fr/reseau.echelon/photos/nso.htm

De NSO is een ondersteunende (maar geen zelfstandige) organisatie voor de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD).
Ik heb het vermoeden dat het antennepark in Burum niet te bezoeken is voor toeristen. Maar je kunt natuurlijk wel foto's maken op enige (discrete) afstand.


(bron: www.afanja.nl)