Reis door de Nederlandse provincies in 80 postzegels.
Maak een Reis door Nederland in 80 Postzegels
Home » Gelderland
                                                                 

Gelderland


Het wapen van Gelderland met de afbeelding van de mispelbloem is afgeleid van het zegel van Graaf Otto I van Gelre uit de tweede helft van de 12e eeuw.
(nvph-167)
 


 

De Veluwe

In Gelderland ligt het grootste natuurgebied van ons land: de Veluwe. Een groot deel van dit gebied dat bekend staat als het "Nationale Park De Hoge Veluwe", is ruim 5400 hectare groot en bevat een variëteit aan bossen, heidevelden, vennen en stuifzandvlakten.  In deze omgeving is het ook goed toeven voor een aantal verschillende dieren.

Op 6 juli 2004 gaf de Nederlandse Post twee velletjes postzegels uit onder de titel "De Veluwe".

Het velletje met 4 postzegels van 39 eurocent (tarief binnenland) toont een eekhoorn, een Vlaamse gaai, een ree, en een wild zwijn.

Het velletje met 4 postzegels van 61 eurocent (tariefEurop/priority) toont een vos, een specht, een edelhert, en een moeflon.


 

Nijmegen

Nijmegen behoort tot de oudste steden van Nederland.
De Romeinen hadden er ook een vestiging opgericht onder de naam "Noviomagus Batavorum" (Nieuwe Markt van de Bataven) als onderdeel van de Limes (de grens tussen het Romeinse Rijk en de diverse Germaanse gebieden).

Op 8 februari 2005 kreeg Nijmegen een velletje in de serie "Mooi Nederland" met diverse afbeeldingen, waaronder een vrachtschip op de Waal, de Waalbrug, de Stevenskerk in het centrum, het standbeeld van Mariken van Nimwegen en nog meer.

Op de postzegel is prominent aanwezig de laat-middeleeuwse uitkijktoren Belvedère die uitkijkt over de Waal.

De meeste mensen zullen bij Nijmegen echter denken aan de Nijmeegse Vierdaagse (officieel de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen), een jaarlijks evenement voor sportieve wandelaars en militairen.
En dat is filatelistisch ook redelijk vertegenwoordigd:

    

De ongetrainde en met slecht schoeisel uitgeruste wandelaars komen hoogstwaarschijnlijk terecht bij de diverse EHBO-posten om de blaren te laten verzorgen.

Dit is een postzegel uit het Provincievelletje Gelderland van 2002.
De kleuren van de Gelderse vlag worden gevormd door teksten van het Gelderse Volkslied.


(bron: www.marktplaats.nl)

Maar allemaal lopen ze langeafstanden van 120-200 km om te worden beloond met het begerenswaardige "Vierdaagse kruisje".

In overleg met de (voormalige) TNT Postwinkel aan de Bisschop Hamerstraat in Nijmegen heeft de Nijmeegse Postzegel & Muntenhandel het persoonlijke postzegelvelletje Vierdaagse Nijmegen 2011 uitgebracht met een naambord van Nijmegen en de traditionele gladiolen die aan de wandelaars van de vierdaagse worden uitgereikt bij het bereiken van de finish.

Bij sommige evenementen worden speciale stempels gebruikt door de PTT.  Zo ook in Nijmegen in 1938:


(bron: http://www.noviopost.nl/novioposta/100%20jaar%20vierdaagse/vierdaagse1.htm)


Indertijd (het is weer lang geleden) had de PTT tevens een aantal "Rijdende postkantoren" die werden ingezet bij grote evenementen, zoals de TT-Assen, Muziekconcours Kerkrade, tentoonstellingen in de RAI, enzovoorts. En ook bij de Vierdaagse van Nijmegen.
In de periode 25-28 juli 1939 was er een rijdend postkantoor, waar de post werd voorzien van een speciaal gelegenheidsstempel. Hier een voorbeeld van 27 juli 1939:


(bron: http://www.postzegelblog.nl/2010/09/20/het-autopostkantoor-van-1939/)

Meer over de rijdende postkantoren in andere plaatsen op
http://postzegels.jouwweb.nl/stempels/autopostkantoren

 


De skyline van Nijmegen gezien vanaf het "Waalstrand"
met uiterst links de Waalbrug en rechts de spoorbrug over de Waal.

(bron: www.wikipedia.com) 

 

Flipje van Tiel

Weet U het nog? Vroeger kwam de jam uit Tiel. Tenminste, in Tiel was een grote jamfabriek, midden in de Betuwe.
De jam van daar was vooral bekend door het "Flipje van Tiel", het nostalgische fruitbaasje.
En er waren heel veel leesboekjes met plakplaatjes die moesten worden gespaard door flapjes van de etiketten van jampotten af te knippen.
De verhalen van Flipje met Juffrouw Schaap, Jasper Aap, Big, Flapoor Olifant en Kroesje Beer maakten een diepe indruk op kleine kinderen.  Ze hadden echter een nogal opvoedende bedoeling en langzaam verloren ze met de wat oubollige sfeer hun aantrekkingskracht.

De fabriek De Betuwe begon in 1885 met het produceren van jam. Na 100 jaar ging in 1986 de productie over naar Hero te Breda en in 1993 werd de oorspronkelijke fabiek gesloten.

Het bekende frambozenmannetje verdween van de nieuwe jam. Tot veler verdriet in Tiel en daarbuiten natuurlijk.
Maar in 2002 gaat Hero toch weer verder met het uitgeven van boekjes over Flipje, nu meer aangepast aan de tijd.  En de oude boekjes van de jaren 50-60 zijn gewilde verzamelobjecten geworden.
Iedereen weer blij!

Flipje kwam in 1935 uit de koker van het Amsterdamse reclamebedrijf Van Alfen. „Dat Flipje na 75 jaar nog een ijzersterk merk zou zijn, hadden ze zelf niet kunnen bedenken”, zegt Peter Schipper van het Flipje & Streekmuseum.  In 2010 werd de persoonlijke postzegel hierboven uitgegeven.

In Tiel staat dan ook vanzelfsprekend een standbeeld van de mascotte van de stad. En er is ook een Flipje- annex streek-museum.

In 2011 en 2012 zijn inmiddels ook al 4 "persoonlijke postzegels" verschenen met afbeeldingen van Flipje.
Ze zijn in dit artikeltje afgebeeld. De afbeeldingen zijn allemaal afkomstig van websites en veilingsites.  Het mannetje mag niet verloren gaan!

 

Zaltbommel

Zaltbommel (in het streekdialect: Bommel) is een vestingstad in de gelijknamige gemeente in de Bommelerwaard in de Nederlandse provincie Gelderland.  De naam betekent zoute boomgaard. Het zout slaat op de invloed van het zeewater, dat hier voor de afsluitingen van de Waal te bemerken was.

De meeste mensen kennen echter Zaltbommel van het liedje (hier alleen het eerste couplet en refrein):

In die grote stad Zaltbommel, bommel
Heerste grote watersnood
En zo menig arme drommel, drommel
Die niet zwemmen kon ging dood

En te midden van die rommel, rommel
Dreef de torenspits van Bommel, Bommel
En te midden van die rommel, rommel
Dreef de torenspits in 't rond

Op de postzegel hierboven uit het postzegelboekje nvph-1328 (uitgegeven 26 maart 1985) staat de karakteristieke Grote of St-Maartenskerk afgebeeld met daarnaast inderdaad een losse spits.
Deze beeldbepalende kerk is gebouwd in de 15e eeuw en behoort tot één van de best bewaarde voorbeelden van de Nederrijnse late gotiek. De vermoedelijke ontwerper is Ghisbert Schairt.
De beroemdgeworden spits is echter niet door een watersnood vernietigd maar door een blikseminslag in 1538. Die werd in een iets bescheidener vorm opnieuw gemaakt, maar ook het tweede exemplaar werd in 1696 door de bliksem getroffen. Toen hebben ze het maar zo gelaten. Het is nu een van de "stompe torens" in ons land.

                                      

De beroemde tekenares Sophia Maria (Fiep) Westendorp (1916-2004) werd op 17 december 1916 in Zaltbommel geboren.
Zij was de bedenker van de bekende tekeningen van Jip en Janneke in de boeken van Annie M.G.Schmidt.
Zaltbommel heeft haar geëerd met een standbeeldje.