Reis door de Nederlandse provincies in 80 postzegels.
Maak een Reis door Nederland in 80 Postzegels
Home » Overijssel
                                                                

Overijssel


Het wapen van Overijssel met stromend water en wuivend riet staat symbool voor de rivieren en de wind.
(nvph-211)

 

 


 

De tab (sluitzegel) naast de postzegel uit het verzamelvelletje "Twaalf Provincies" uit 2002 voor Overijssel laat iemand zien die de sport "klootschieten" beoefend (nvph-2074).
Klootschieten is een balspel waarbij de deelnemers proberen de kloot (= de bal) onderhands zo ver mogelijk te werpen. Deze sport is vooral geliefd in Overijssel, Drenthe en de Achterhoek.

Er zijn klassen voor heren, dames en jeugd in allerlei disciplines. En er zijn zelfs Europese kampioenschappen! In 2012 is er in Italië gespeeld om de Europese titel. Nederland behaalde daar 2 gouden medailles, 5 zilveren en 8 bronzen en kwam daarmee op de 3e plaats van de medaille-spiegel.

                       

 


 

Kasteel Rechteren

nvph-571


Kasteel Rechteren is gesitueerd op een eiland in een dode rivierarm van de Overijsselse Vecht.  Een stenen boogbrug geeft toegang tot het kasteel.
Het is het enige kasteel in de provincie Overijssel uit de Middeleeuwen dat bewaard is gebleven.
De bouw zou zijn gestart omstreeks 1320. Het kasteel is door de eeuwen heen herhaaldelijk verbouwd en uitgebouwd en heeft een aantal belegeringen, zij het gehavend, doorstaan.
Het kasteel is tot op heden nog steeds in bezit van de familie Van Rechteren en het wordt ook nog steeds door nazaten bewoond.
Het kasteel staat in de buurtschap Rechteren die onder de gemeente Dalfsen valt.


 

 

Herman Brood, geboren in Zwolle

Veel mensen zullen het niet weten, maar popartist en kunstenaar Herman Brood (1946-2001) is in Zwolle geboren.
Bij het Poppodium Hedon staat een standbeeld van Herman Brood, gemaakt door Frank Rosen.

In 1976 stapte Herman Brood uit de beatgroep "Cuby and the Blizzards" en begon zijn eigen band "Herman Brood & his Wild Romance".

In de abonnementserie Nederpop van TNTpost (2011-2012) is een postzegel uitgebracht met de platenhoes van het studioalbum "Shpritsz", opgenomen door Herman Brood en zijn band in 1978.
De titel van dit album verwijst naar de artist Lenny 'Shpritsz' Bruce die in 1966 dood werd gevonden na het gebruik van een overdosis drugs.
Ook Herman Brood zou overlijden na jaren van drugs- en alcoholgebruik. Hij sprong in 2001 van het Hilton Hotel in Amsterdam.

Leessuggestie:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Herman_Brood


 

Deventer, Hanzestad aan de rivier de IJssel

"Welkom in Deventer              
Een stad aan een rivier heeft iets levendigs, iets frivools, en meestal ook iets Bourgondisch: het leven is er goed! Alsof het stromende water elke dag opnieuw de stad voorziet van een vers levenselixer. Dat verklaart misschien de vitaliteit van Deventer: een levendige stad met monumentale sfeer, waar het goed verblijven is."

....aldus de website van de plaatselijke VVV.

Kijken we dan eerst maar eens naar het velletje "Mooi Nederland" dat in 2006 is uitgekomen:

Reusachtige stapels boeken bevolken zij aan zij de historische huizen (uit verschillende stijlperioden) van de ‘Boekenstad Deventer’. De plaats was aan het eind van de 15e eeuw één van de belangrijkste drukkerscentra van Nederland. Deventer is steeds een grafisch centrum gebleven met veel drukkerijen, uitgeverijen, (antiquarische) boekhandels en bibliotheken. Het opengeslagen boek, met daarin aan een lint het rode lakstempel van het Hanzeverbond, is het oudste boek dat in Deventer (volgens de nieuwe boekdrukkunst) is gedrukt door Richard Paffraet. De jaarlijkse boekenmarkt op de eerste zondag van augustus is de grootste van Europa. Zes kilometer boekenstalletjes met 150.000 (dit jaar) bezoekers!

Op de postzegel zijn voor een reusachtig opengeslagen boek o.a. een aantal historische panden en gebouwen afgebeeld.
Herkenbaar zijn de Bergkerk en de Waag in het centrum achter een rijtje huizen met Het Koekhuis, De Drie Haringen en De Reiger.
Voor een meer uitgebreide beschrijving van het velletje verwijs ik naar

http://www.postzegelblog.nl/2006/09/10/serie-%e2%80%98mooi-nederland%e2%80%99-met-boekenstad-deventer-met-kamper-uien-en-met-zwolse-blauwvingers/


Een afbeelding van De Waag treffen we ook aan in het filateliestempel
van het postkantoor van Deventer in de jaren 80-90 van de vorige eeuw.
Meer info over filatelieloketten:

http://postzegels.jouwweb.nl/stempels/filatelie-loket


Een maximumkaart van 2 januari 2012 van een oude ansichtkaart van De Drie Haringen en een "persoonlijke postzegel" met daarop een KLM-huisje van De Drie Haringen is hier te zien.
Voor een meer uitgebreide beschrijving van deze kaart met de achtergronden verwijs ik naar:

http://www.postzegelblog.nl/2012/01/04/maximumkaart-de-drie-haringen/

 

Een beroemde Nederlander uit Deventer. Jan Pieterszoon Sweelinck (ook Swelingh, Swelinck e.a.) (Deventer, [?] mei 1562 - Amsterdam, 16 oktober 1621) was een Nederlands componist, organist, klavecinist, muziekpedagoog, muziekorganisator en ensembleleider. Hij geldt als de belangrijkste (Noord)Nederlandse componist van de Vroegmoderne Tijd, op de overgang van renaissance- naar barokmuziek.

Sweelinck is niet alleen op een Nederlandse postzegel afgebeeld, ook een "briefje van 25 gulden" uit 1971 draagt zijn portret.

Tot slot nog een bijzonderheid voor postzegelverzamelaars. De bekende firma DAVO, maker van o.a. postzegelalbums houdt ook bedrijf in Deventer en zet daarmee de oude traditie van drukkers in de "boekenstad" voort.
In 1953 vroeg de toenmalige directeur aan de inmiddels wereldberoemde graficus M.C. Escher om een bedrijfslogo voor DAVO te ontwikkelen. Dat deed hij toen voor een bedrag van fl. 100,-.